PNL poate pierde încă un senator. CCR obligă Senatul să ia o decizie în cazul Mora

PNL poate pierde încă un senator. CCR obligă Senatul să ia o decizie în cazul Mora
Publicat: 13/11/2013, 16:53
Actualizat: 19/03/2015, 09:00

Decizia senatorilor de a-i proteja mandatul liberalului Daniel Akos Mora în ciuda unei hotărâri definitive și irevocabile de incompatibilitate, ca fost ales local, a fost astăzi desființată de Curtea Constituțională. Sesizați de CSM, judecătorii constituționaliști au admis că există un conflict între puterile statului, ceea ce îi obligă practic pe senatori să decidă în plen dacă îl revocă sau nu din funcție.

Dacă președintele ANI vede în această decizie o oportunitate pentru ca toți foștii aleși locali găsiți incompatibili să își piardă mandatele de parlamentari, presedintele CCR arată că decizia finală, pro sau contra, este lăsată la latitudinea Senatuui.

Georgescu (ANI) pentru Gândul: Incompatibilii ca aleși locali nu mai pot fi parlamentari

În urma deciziei senatorilor de a nu lua act in plen de încetarea mandatului senatorului liberal, „Curtea Constituțională, cu unanimitate de voturi, constată existența unui conflict juridic de natură constituțională între autoritatea judecătorească, reprezentată de Înalta Curte de Casație și Justiție și autoritatea legiuitoare, reprezentată de Senatul României, prin omisiunea acestuia de a finaliza procedura parlamentară cu privire la sesizarea ANI”, se arată în minuta ședinței de astăzi.

Pentru președintele ANI, Horia Georgescu, decizia CCR nu mai lasă loc de interpretări și va obliga Senatul să ia act de revocarea lui Mora. „Decizia CCR este binevenită. Prin această decizie, se invederează Senatului să ia o hotărâre în sensul aplicării sentințelor definitive a Instnței Supreme. Este evident că legiuitorul a intuit aplicarea sancțiunii de revocare pentru orice funcție aleasă indiferent statutul persoanei găsite în incompatibilitate: ales local, membru al Parlamentului sau altă funcție. Dacă Senatul nu aplică decizia, vor fi consecințe vizibile în Raportul MCV”, a explicat el pentru gândul.

Mai mult, președintele ANI consideră că în acest moment există premisele ca orice fosta Leș local găsit incompatibil să poată fi revocat din Parlament. „Decizia deschide premisele pentru ca persoana care a fost identificată în situație de incompatibilitate pe o funcție eligibilă să nu poată fi membră a Parlamentului”, spune Georgescu.

Decizia Curții ar urma totodată să descurajeze aleșii locali cu decizii de incompatibilitate să. mai candideze la alegerile generale. „Evident că în viitor, probabil, partidele vor evita promovarea unor candidați care să riște revocarea”, crede Horia Georgescu.

Zegrean (CCR): „Actul normativ poate fi interpretat de cel care l-a emis”

Președintele Curții Constituționale, Augustin Zegrean, spune însă că decizia Curții are alt sens: Senatul va trebui să ia o decizie, având libertatea să interpreteze legea fie în sensul revocării lui Mora fie în cel al mențineți lui în Parlament.

„Senatul urmează să decidă cu privire la încetarea sau nu a calității de senator a domnului Mora după interpretarea legală a dispozițiilor articolului 5 alineatul 2 din Legea 176/2010. Este legea 24/2000 privind tehnica legislativă și acolo scrie ce înseamnă interpretarea legală. Legea 24 spune că actul normativ poate fi interpretat de cel care l-a emis”, a explicat Zegrean.

Agenția Națională de Integritate a solicitat Senatului in septembrie demiterea parlamentarului PNL Akos Mora, ales într-un colegiu din județul Mureș, ca urmare a rămânerii definitive a unei decizii de incompatibilitate din 2011. Decizia definitivă și irevocabilă a fost luată în cazul lui Mora pe 24 septembrie 2013 de Înalta Curte de Casație și Justiție care a respins ca nefondat recursul formulat de senator.

Akos Mora aprimit decizia de incompatibilitate după verificarea inspectorilor ANI în aprilie 2011, când actualul senator era consilier județean, după ce firma S.C. MORAGROIND S.R.L la care acesta era director și asociat, a încheiat contracte de execuție lucrări, în valoare totală de 15.689.344 de ei, cu unități aflate sub autoritatea Consiliului Județean Mureș și cu alte unități administrativ teritoriale de pe raza Județului Mureș.

Chiar dacă incompatibilitatea a fost stabilită pentru calitatea de consilier județean, ANI, consideră că inderdicția de a nu mai ocupa funcții publice eligibile se extinde automat și pentru statutul său de parlamentar, fiind obligatoriu ca acesta să își piardă mandatul. „Prin funcție eligibilă se înțelege orice funcție aleasă. Legiuitorul nu face distincție între funcțiile eligibile din cadrul autorităților publice locale și cele din cadrul autorităților publice centrale, instituind doar faptul că persoana față de care s-a constatat definitiv starea de incompatibilitate, dacă aceasta a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa această funcție pentru o perioadă de 3 ani”, se arată în comunicatul ANI.

Pe de altă parte, senatorul a susținut constant că incompatibilitatea sa ca ales local nu poate avea efecte asupra mandatului de parlamentar.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Dezvăluiri tulburătoare. Rana fatală a Prințesei Diana, "mică, în locul nepotrivit și foarte rară”, care...
Palatul Buckingham a început să planifice funeraliile Regelui Charles. Ce se va alege de Regina...
FOTO. Imagini incendiare în costum de baie cu una dintre cele mai frumoase femei din...
Avertismentul pensionarilor nemulțumiți de noile decizii: „Ne-au amăgit. Or să primească la vot ce merită”...
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus...
Site-ul unde mii de oameni își caută un partener cu care să își pună capăt...
ŞOC! Fiica lui Năstase: 'Am fost preşul lui dintotdeauna, încă de când a vărsat vin...
Recunoști fetița din imagine? Acum are 39 ani și este adorată de sute de mii...
Cât scot lunar din buzunare chiriașii din cartierul Primăverii sau Kiseleff, pentru un apartament. Capitala...
Snopit în bătaie de un vecin, Cristian a murit! "Fiecare os din fața lui e...
Un infractor a reușit să se dea drept polițist timp de un an și jumătate....
Știrea momentului în România! Ion Iliescu la 94 de ani a...
Ce reprezintă litera B la o mașină cu transmisie automată. Explicația fiecărui mod
Taxiurile fără şofer le iau pâinea de la gură taxiurilor clasice: apelare facilă şi preţuri...
ASTRONOMII au obținut primele imagini cu STEAUA NORDULUI! Cum arată POLARIS?
De ce NU cresc toate pensiile. Olguța Vasilescu tună și fulgeră: Au aruncat legea la...
Bicarbonatul de sodiu înlătură mirosurile neplăcute din șifonier
Ce au vrut să mânânce Ed Sheeran și Chris Hemsworth în România. Unde au ținut...
"Ultima misiune pentru Roberta". Ea este polițista de 21 de ani, ucisă de remorca unui...
Câți prieteni are Anamaria Prodan. Ce spune despre oamenii care au dezamăgit-o. “Cel care e...
Misterul scufundării superiahtului miliardarilor, investigat de anchetatori. Ce ipoteze se iau în calcul
BANCUL ZILEI. Bulă merge la o tipă acasă. Dormitorul era plin de jucării de pluș....
De ce pisicile zgârie mobila din casă?